Пасхальное послание Митрополита Минского и Заславского Вениамина, Патриаршего Экзарха всея Беларуси

Возлюбленные во Христе архипастыри, пастыри, монашествующие и все верные чада Белорусской Православной Церкви!

Христос Воскресе!

Вновь разливается над землей Пасхальный благовест, храмы наполнены людьми, в великой радости приветствующих друг друга радостными и святыми словами: «Христос Воскресе»!

Cовсем недавно мы духовно сопровождали Господа на Голгофу, скорбели вместе с Матерью Божией, святыми апостолами и женами-мироносицами, ужасаясь страданиям Спасителя, полагая со слезами Пречистое Тело во гроб. Вместе с пророком Исаией наше сердце и наш ум преклонялись в благоговейном недоумении перед образом Господа Славы, смирившего Себя до смерти крестной:

«Он изъязвлен был за грехи наши и мучим за беззакония наши; наказание мира нашего было на Нём … как овца, веден был Он на заклание, и как агнец пред стригущим его безгласен, так Он не отверзал уст Своих» (Ис. 53, 5,7).

Страстной Седмице предшествовал Великий Пост – время покаяния, молитвы и духовных трудов, – когда мы с помощью Божией, старались очистить себя от всего суетного и греховного и открыть свое сердце благодати Божией.

И вот ныне, в сей день, егоже сотвори Господь, мы пришли в храмы Божии, чтобы возрадоваться и возвесилиться в онь (Пс. 117. 24), и чтобы, по словам святителя Иоанна Златоуста «войти в радость Господа своего и насладиться этим прекрасным и светлым торжеством» (Слово огласительное на Святую Пасху).

Господь наш Иисус Христос являет нам, как нужно переживать радости и испытания, которые встречаются на нашем пути, в чем искать утешение и черпать жизненные силы. «Моя пища есть творить волю Пославшего Меня и совершить дело Его» (Ин. 4, 34), – учит Сын Божий. При этом Он пребывает в постоянной молитве и общении со Своим Небесным Отцом.

Именно поэтому в Великом Посту мы так много внимания и сил отдавали молитве, домашней и церковной. И каждый, кто испытал опыт искренней и постоянной молитвы, убеждается, что чем больше мы побуждаем себя к ней, тем более, по слову апостола Павла, обретаем духовной радости: «Всегда радуйтесь. Непрестанно молитесь» (1 Фес.5,16). И важно такое устроение нашего сердца сохранить во все остальные дни года.

В мире сегодня нарастают нестроения и противоречия: он вступил в эпоху перемен, и это все больше тревожит людей на земле. Но у нас есть великое утешение и крепкое основание нашей надежды. Ибо христиане имеют уникальную возможность оценивать всё происходящее с точки зрения вечности и в свете той великой Пасхальной победы, которую одержал Сын Божий и Сын Человеческий над злом и смертью. «Се Аз полагаю во основание Сиону камень многоценен, избран, краеуголен, честен, во основание ему, и веруяй в онь не постыдится» (Ис. 28:16).

В наступившем году мы торжественно празднуем 1030-летие Православия на белорусских землях. Это побуждает нас особенно внимательно обратиться к нашему историческому опыту. Непростым был путь, пройденный Православной Церковью, немало испытаний и трудностей довелось пережить нашим предкам. И именно вера в Бога помогла сохраниться нашему народу, воспитав в нем такие христианские добродетели как любовь к ближнему, кротость, долготерпение и милосердие, умение понять друг друга.

Общение с Богом, исполнение Его заповедей – вот путеводная звезда в непростом современном мире. Следуя ей, мы сохраним наше сердце открытым благодати, а наши духовные очи будут ясно видеть Промысел Божий и находить согласный с ним правильный путь. При этом, несомненно, будем иметь твердую надежду на всесильную помощь от Господа. «А надежда не постыжает, потому что любовь Божия излилась в сердца наши Духом Святым, данным нам» (Рим. 5,5).

Поздравляю вас, дорогие, с праздником светлой Пасхи! Молитвенно желаю, чтобы наши сердца исполнялись Пасхальной радости и она освящала все наши мысли и поступки. Понесем благую весть о Христе Воскресшем нашим братьям и сестрам, ближним и дальним, особенно пребывающим в скорби и болезни, чтобы каждый прикоснулся к той радости, которую Господь даровал нам Своим Воскресением.

Христос Воскресе!

Воистину Воскресе!

+ВЕНИАМИН,

Митрополит Минский и Заславский,

Патриарший Экзарх всея Беларуси

Пасха Христова, 2022

город Минск

ПАСХАЛЬНАЕ ПАСЛАННЕ

МІТРАПАЛІТА МІНСКАГА І ЗАСЛАЎСКАГА ВЕНІЯМІНА,
ПАТРЫЯРШАГА ЭКЗАРХА УСЯЕ БЕЛАРУСІ, АРХІПАСТЫРАМ, СВЯШЧЭННАСЛУЖЫЦЕЛЯМ, МАНАХАМ І ЎСІМ ВЕРНЫМ ДЗЕЦЯМ БЕЛАРУСКАЙ ПРАВАСЛАЎНАЙ ЦАРКВЫ

Узлюбленыя ў Хрысце архіпастыры, пастыры, манахі

і ўсе верныя сыны і дочкі Беларускай Праваслаўнай Царквы!

Хрыстос уваскрэс!

Зноў разліваецца над зямлёй Пасхальны звон, храмы напоўнены людзьмі,  якія ў вялікай радасці вітаюць адзін аднаго ўзнёслымі святочнымі словамі: «Хрыстос уваскрэс!»

Зусім нядаўна мы духоўна суправаджалі Госпада на Галгофу, смуткавалі разам з Маці Божай, святымі Апосталамі і жанчынамі-міраносіцамі, суперажываючы пакутам Спасіцеля, пераносячы са слязьмі прачыстае цела ў магільную пячору. Разам з прарокам Ісаіем наша сэрца і наш розум схіляліся ў глыбокай пашане перад неспасціжным вобразам Госпада Славы, Які скарыў Сябе да смерці на крыжы:

«Ён быў пакрыты ранамі за грахі нашы і пакутаваў за беззаконні нашы; пакаранне міру нашага было на Ім… Як авечку, вялі Яго на смерць, і як ягня, якое маўчыць перад тым, хто стрыжэ яго, так Ён не адкрываў вуснаў Сваіх» (Іс. 53, 5, 7).

Тыдню пакут папярэднічаў Вялікі Пост — час пакаяння, малітвы і духоўнай працы, калі мы з дапамогай Божай намагаліся ачысціць сябе ад усяго марнага і грэшнага, каб адкрыць сваё сэрца благадаці Божай.

І вось цяпер, у дзень, які стварыў Гасподзь, мы прыйшлі ў храмы Божыя, каб узрадавацца і ўзвесяліцца ў гэты дзень (Пс. 117, 24), і каб, паводле словаў свяціцеля Іаана Залатавуста, «увайсці ў радасць Госпада свайго і атрымаць асалоду ад гэтай цудоўнай і светлай урачыстасці» (Слова аглашальнае на Святую Пасху).

Гасподзь наш Іісус Хрыстос паказвае нам, як трэба перажываць радасці і выпрабаванні, якія сустракаюцца на нашым шляху, у чым шукаць суцяшэнне і чэрпаць жыццёвыя сілы. «Мая ежа — выконваць волю Таго,  Хто паслаў Мяне і здзейсніць справу Яго» (Ін. 4, 34), — вучыць Сын Божы. Пры гэтым Ён знаходзіцца ў няспыннай малітве і сувязі са Сваім Нябесным Айцом.

Менавіта таму на працягу Вялікікага посту мы столькі ўвагі і сіл аддавалі малітве дамашняй і царкоўнай. І кожны, хто спазнаў вопыт шчырай і пастаяннай малітвы, пераконваецца, што чым больш мы схіляем сябе да яе, тым больш, паводле словаў апостала Паўла, здабываем духоўнай радасці: «Заўсёды радуйцеся. Няспынна маліцеся» (1 Фес. 5, 16). І вельмі важна такі настрой нашага сэрца зберагчы ва ўсе астатнія дні года.

У свеце сёння нарастае напружанасць і супрацьстаянне: свет уступіў у эпоху перамен, і гэта ўсё больш трывожыць людзей на зямлі. Але ў нас ёсць вялікае суцяшэнне і трывалы падмурак нашай надзеі, бо хрысціяне маюць унікальную магчымасць ацэньваць усё тое, што адбываецца, з пункту гледжання вечнасці і ў святле той вялікай Пасхальнай перамогі, якую атрымаў Сын Божы і Сын Чалавечы над злом і смерцю. «Вось, Я кладу ў падмурак на Сіёне камень, камень выбрабаваны, краевугольны,  каштоўны, добра ўмацаваны: той, хто веруя ў Яго, не будзе пасаромлены» (Іс. 28, 16).

 У гэтым годзе мы ўрачыста святкуем 1030-годдзе Праваслаўя на беларускіх землях. Гэта змушае нас асабліва ўважліва звярнуцца да нашага гістарычнага вопыту. Няпростым быў шлях, пройдзены Праваслаўнай Царквой, нямала выпрабаванняў і цяжкасцей давялося перажыць нашым продкам. І менавіта вера ў Бога дапамагла захавацца нашаму народу, выхаваўшы ў ім такія хрысціянскія дабрадзейнасці, як любоў да бліжняга, лагоднасць, цярплівасць і міласэрнасць, уменне зразумець адзін аднаго.

 Зносіны з Богам, выкананне Яго запаведзяў — вось пуцяводная зорка ў няпростым сучасным свеце. Кіруючыся ёю, мы захаваем наша сэрца адкрытым для благадаці, а нашы духоўныя вочы будуць ясна бачыць Промысел Божы і знаходзіць адпаведны яму правільны шлях. Пры гэтым, несумненна, будзем мець цвёрдую надзею на ўсемагутную дапамогу ад Госпада. «А надзея не пасароміць, бо любоў Божая вылілася ў сэрцы нашы Духам Святым, Які дадзены нам» (Рым. 5, 5).

Віншую Вас, дарагія, з урачыстасцю Светлай Пасхі! Малітоўна жадаю, каб нашы сэрцы напоўніліся Пасхальнай радасцю і яна асвячала ўсе нашы думкі і ўчынкі. Панясем добрую вестку пра Хрыста Уваскрэслага нашым братам і сёстрам, блізкім і далёкім, асабліва тым, хто знаходзіцца ў смутку і хваробе, каб кожны дакрануўся да той радасці, якую Гасподзь дараваў нам Сваім Уваскрасеннем.

Хрыстос Уваскрэс!
Сапраўды Уваскрэс!

 + ВЕНІЯМІН,

Мітрапаліт Мінскі і Заслаўскі,

Патрыяршы Экзарх усяе Беларусі

Пасха Хрыстова, 2022

горад Мінск

По материалам сайта church.by